De inschrijving voor de zesde lipoedeemdag is geopend!

Varodem

Varitex

 

www.lipoedeemdag.com Lipoedeem Behandeling

Omdat de oorzaak van lipoedeem onbekend is, bestaat er geen behandeling die de oorzaak van lipoedeem aanpakt. Lichamelijke activiteiten en verandering van het eetpatroon kunnen wel het overgewicht verminderen, echter de disproportionele vetvermeerdering aan de benen zal blijven bestaan. Het innemen van diuretica (plaspillen) is niet de juiste therapie voor het verminderen van de oedeemvorming. Het is belangrijk om een gezond gewicht te hebben omdat overgewicht een risicofactor is. (Marshall 2008).

Het doel van de therapie is enerzijds om oedeem te verminderen met conservatieve behandelmogelijkheden (Földi et al., Herpertz), anderzijds het vetweefsel te reduceren met operatieve ingrepen. De oedeemtherapie bestaat uit; manuele lymfedrainage, compressie (middels zwachtels, klittenbandverband of therapeutische elastische kous), bewegingstherapie en huidzorg. Als ondersteuning kan met name voor pijnreductie gebruik gemaakt worden van Intermitterende Pneumatische Compressie (IPC, Lymphapress, Lymphamat etc.) (Herpertz).

Een reductie van het “zieke” vet is daarmee echter niet mogelijk. Hiervoor wordt de tumescente liposuctie ingezet. (Klein, Sattler et al. 1997, Sattler 2002, Rapprich et al.,Cornely, Schmeller et al. 2007). Bij liposuctie van het lipoedeem kunnen meestal veel grotere hoeveelheden vet afgezogen worden dan bij cosmetische operaties. (Schmeller et al. 2008). Onderzoek toont aan dat er geen schade aan het lymfesysteem wordt toegebracht (Frick et al., Hoffmann et al., Schmeller et al. 2006, Stutz et al.).

In 2012-2013 is door studenten fysiotherapie van Zuyd Hogeschool gewerkt aan een opzet voor een beweegprogramma voor lipoedeempatiënten.

In 2014 is de nieuwe behandelrichtlijn voor lipoedeem gepresenteerd. Hierin wordt beschreven welke behandelingen mogelijk zijn.
 
pdfmagazines.me